Çin’in Hong Kong Özel Yönetim Bölgesi Hong Kong’da hükümet, haziran başından bu yana kitlesel protestolarla yol açan suçluların iadesi yasa tasarısını geri çekeceğini duyurdu.
Hong Kong’da yayın yapan South China Morning News gazetesinin haberine göre, Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam, Hong Kong Yasama Meclisi ve Çin Halk Kongresi milletvekilleriyle yaptığı toplantıda kitlesel protestolara yol açan tasarıyı geri çekeceğini açıkladı.
Hong Kong meydanlarında bulunan ekranlarda canlı yayınlanan konuşmada Lam şunları söyledi: “Hükümet, halkın endişelerini tamamen gidermek için tasarıyı resmen geri çekecek. Çatışmaların yerine görüşmeleri koyalım ve çözüm arayalım. Toplumdaki hoşnutsuzluğu ele almalı ve buna karşı çözüm yöntemleri aramalıyız.
Hong Kong leader Carrie Lam officially withdraws the extradition bill that sparked weeks of unrest https://t.co/NJ6O2yLguh pic.twitter.com/YUElbvVGiN
— TIME (@TIME) September 4, 2019
Protestocuların 5 talebinden biri olan eylemcilere yönelik polis şiddetinin soruşturulması için bağımsız bir komisyon kurulması talebine ilişkin de Lam, böyle bir komisyona gerek olmadığı, hali hazırda ilgili vakaları inceleyen ‘Bağımsız Polis Şikayet Konseyi’ne dışardan iki yeni üye atanacağını söyledi.
‘FARKLI KESİMLERİYLE BULUŞARAK DERTLERİNİ ANLAMAYA VE ÇÖZÜMLER BULMAYA ÇALIŞACAĞIZ’
Lam, 21 Temmuz’da Yuen Long metro durağında beyaz kıyafetli bir grubun protestoculara saldırması olayının da konseyin gündeminde olacağına vurgu yaptı.
Baş Yönetici Lam, şu andan itibaren toplumun farklı kesimleriyle buluşarak dertlerini anlamaya ve çözümler bulmaya çalışacaklarını dile getirdi.
Eylemcilerin liderlerinden Joshua Wong ise, Lam’in açıklamalarını “Çok küçük ve çok geç” ifadeleriyle tanımladı ve diğer taleplerin de dikkate alınması gerektiğini söyledi.
Initial response to Carrie Lam:
1. Too little and too late now — Carrie Lam’s response comes after 7 lives sacrificed, more than 1,200 protestors arrested, in which many are mistreated in police station.
— Joshua Wong 黃之鋒 (@joshuawongcf) September 4, 2019
Hong Kong’da yürürlüğe sokulması planlanan Suçluların Çin’e iadesi yasa tasarısı, ilan edildiği Nisan ayından bu yana bölgede çok sayıda protesto gösterisine yol açmıştı.
Lam, yasa tasarısının ‘dondurulduğunu’ açıklasa da bu gelişme eylemcileri durdurmaya yetmemişti. Protesto gösterilerinde güvenlik kuvvetleriyle çatışmalar ve protestocuların metro ve havalimanı gibi alanları işgal etmeleri, bölgede hayatın durmasına neden olmuştu.
Yasa tasarısının geri çekilmesi, eylemcilerin 5 ana talebinden bir tanesiydi. Eylemcilerin diğer talepleri ise şu şekilde:
– Olaylar ile ilgili bağımsız bir soruşturma.
– Tutuklanan protestocuların serbest bırakılması.
– Olayların ‘isyan’ olarak nitelendirilmemesi.
– Hong Kong’da serbest seçimlerin yapılması.